miercuri, 4 februarie 2015

Diferenta intre camere ip si camere analogice



Camerele de supraveghere tip IP si cele analogice prezinta mari diferente intre ele. Aceste diferente sunt atat la nivel tehnic cat si practic.
In primul rand difera mediul de comunicatie. Camerele de supraveghere video analogice comunica prin cablu coaxial, in timp ce o camera de supraveghere IP poate folosi orice mijloc de comunicare utilizat in retele precum UTP, radio, fibra optica, satelit si altele.
Distanta de amplasare maxima, un detaliu foarte important din punctul meu de vedere, difera mult deasemenea. O camera analogica poate fi amplasata la o distanta maxima de aproximativ 300 m fara a folosi amplificatoare de semnal, iar folosind amplificatoare ajunge la distante ceva mai mari, insa cu cat distanta creste cu atat semnalul ajuns la sursa va fi mai slab si de calitate mai proasta. In schimb, pentru camerele video IP distanta de amplasare este nelimitata. Prin comunicarea in retea semnalul digital nu se pierde absolut deloc. Imaginile privite de la 50 de metri sau din cealalta parte a globului vor avea aceeasi calitate.
Camerele analogice nu filmeaza in format 16:9, unul din cele mai uzuale la ora actuala, mare inconvenient! Camerele de tip IP in schimb o fac.
DPTZ (digital, tilt, zoom) este o alta caracteristica existenta doar la camerele de supraveghere IP, cele analogice nebeneficiind de aceasta functie.
Camerele analogice nu stransmit semnal audio decat printr-o cablare separata in timp ce cele digitale de tip IP o fac prin acelasi cablu UTP. Din nou un mare plus pentru camerele IP.
Intre cele doua tipuri de camere video de supraveghere exista mari diferente si la nivel de rezolutie. Camerele analogice au o rezolutie maxima 704(H)X576(V) rezolutie efectiva PAL sau NTSC echivalentul in megapixeli fiind maxim 0.4. In schimb, camerele de supraveghere IP pot ajunge pana la rezolutii de 9 megapixeli. Ca sa nu mai vorbim de camerele multimegapixeli care ofera o rezolutie chiar si mai mare de atat. Iar o rezolutie mare inseamna o imagine mai buna. Din nou un mare punct in plus pentru camerele IP.
Cand vorbim de transportul semnalului de la camerele propiu-zise pana la sursa, camerele IP sunt din nou net superioare. Semnalul acestora este digital nativ si nu vor trece prin nici un fel de conversie. In schimb, camerele analogice transmit semnalul analogic catre un convertor analogic-digital care il digitalizeaza pentru a face posibila preluarea acestuia de catre un DSP unde semnalul va fi din nou convertit in analogic pentru a fi transmis pe cablul coaxial. In finala, cand ajunge la aparatul digital, semnalul de la camerele analogice va fi din nou convertit in digital. Fiecare convertire a semnalului inseamna automat pierderi, imaginea ajungand deteliorata. Semnalul transmis de o camera analogica este convertit de cel putin 3 ori pana in punctul final.
Cadrele pe secunda sunt un aspect important care dau cursivitate filmarii. O camera digitala IP poate capta intre unu si 30 cadre pe secunda indiferent de aparatul DVR la care este conectata. O camera analogica in schimb depinde de placa de captura sau aparatul DVR. Acestea in general capteaza 5 cadre pe secunda.
Alte diferente majore intre camerele de supraveghere IP si cele analogice ar mai fi ca cele dintai pot detecta lipsa miscarii, pot declansa alarma la detectari audio, au compresie video, au posibilitate de inregistrare la rezolutii si fps diferite pentru fiecare camera in parte, permit acces multimplu simultan si multe altele, in timp ce camerele analogice nu pot efectua nici una din sarcinile mentionate.
Daca mai aveati vre-un dubiu in privinta tipului de camere pentru supraveghere video pe care sa-l instalati, cred ca evidentierea diferentelor intre cele analogice si cele IP au spulberat orice urma de indoiala.
Camerele IP castiga de departe batalia cu cele analogice!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu