joi, 29 ianuarie 2015

Sistem de supraveghere video prin smartphone



Daca acum 15 sau 20 de ani detinerea unui telefon mobil era privita drept un lux, in zilele noastre toata lumea poseda un telefon mobil, dat fiind ca traim in era tehnologiei. Telefoanele utilizate azi de majoritatea persoanelor sunt cu precadere smartphone-uri, fapt ce m-a indemnat sa scriu acest articol prezentandu-va si totodata explicand cum functioneaza un sistem de supraveghere video prin telefonul mobil de tip smart. Un astfel de sistem va poate creea viata mai usoara si va aduc un confort in plus fie ca este utilizat in uzul casnic (supraveghere bone, copii, batrani, locuinta, gradina etc) fie pentru uz profesional (supravegherea spatiilor comerciale, a institutiilor sau a angajatilor).
Un sistem de supraveghere are doua componente importante: camerele propiu-zise de supraveghere care capteaza imaginile si un alt aparat care le inregistreaza, reda si stocheaza. Acest aparat poate fi un simplu calculator cu un soft special instalat sau un aparat DVR (digital video recorder) standalone. Recomandarea mea este utilizarea unui aparat DVR standalone, acesta fiind special conceput pentru functiile de care avem nevoie intr-un sistem de supraveghere video, care astfel va fi facuta mult mai corect, profesionist si fara eventuale "scapari" sau erori de sistem.
In ceea ce priveste camerele de supraveghere video, le recomand pe cele de tip PTZ (pan, tilt, zoom) in dauna celor fixe. O camera de supraveghere de tip TPZ poate fi comandata de la distanta pentru functiile de zoom si deplasare pe orizontala sau verticala.
Partea esentiala pentru realizarea sitemului de supraveghere video prin smartphone este conectarea acestui aparat DVR la internet. Astfel, acesta va putea fi controlat de la distanta oferind posibilitatea de a utiliza de obicei toate functiile sale inclusiv cea de a vizualiza fluxul de imagini de la camerele de supraveghere video in timp real. Pentru vizualizarea de imagini pe telefonul mobil in timp real de la camerele de supraveghere se foloseste termenul 3G, cu referire la tehnologia folosita ce face posibil acest lucru.
Odata instalate in mod corect camerele de supraveghere, DVR-ul si conexiunea sa la internet, sistemul de supraveghere va putea fi acces de la distanta prin internet de utilizator atat folosind un PC cat si un telefon smart. Pentru a putea face aceasta operatiune, telefonul trebuie sa foloseasca unul din sistemele operative Android, iOS, Symbian, Blackberry sau Windows Mobile.
Totusi detinerea unui astfel de smartphone nu va fi de ajuns pentru a putea efectua supravegherea. Este necesara instalarea unei aplicatii in telefonul mobil care ne ajuta sa facem acest lucru. Aplicatia nu este una de tip standard, aceeasi pentru toata lumea, ci difera de la producator la producator, fiicare constructor de aparate DVR avand aplicatia sa. Aceasta poate fi gasita fie pe cd-ul care insoteste aparatul DVR (de obicei pentru Windows Mobile, Symbian si Blackberry) fie in magazin play pentru Android si App Store pentru utilizatorii de iOS.
In linii mari, acesta ar fi principiul de functionare al unui sistem de supraveghere prin smartphone cu care se pot efectua operatiuni precum vizualizarea de inregistrari, vizualizarea fluxului de imagini in timp real, operarea camerele de supraveghere PTZ, setari video ale aparatului DVR, screenshoot-uri, selectarea de canale si altele in functie de ce "stie" sa faca aparatul DVR.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu